vrijdag 10 december 2010

Hoddevik

Almost the final week in Sogndal, strange feeling! But many activities the past few weeks. We had our final excursion to Hoddevik at the Norwegian coast in week 48. Two nice days in which we have seen a lot of the surrounding over there. Furthermore, we celebrated Sinterklaas (Nicolaus) over here, with filled apples and glüwein. Past weekend (30-11) we hiked up Stedje ‘the mountain behind the campus’ and we found our names back in the book on the top from past summer. So, nice activities and working for the final presentation coming Monday (13-12).

Bjorn net in Hoddevik;)

Ligging Hoddevik aan de Noorse kust.
Hoddevik Dag 1 – Oudjaarsduik
De laatste excursie begon op 29 november, 08:00uur. Stipt op tijd staat de bus te ronken voor de campus om ons op te pikken. Het is nog donker en iedereen slaapt nog een beetje terwijl het donkere Noorse landschap voorbij trekt. Naarmate we verder rijden begint het lichter te worden. Als we bij de veerboot zijn aangekomen die ons het Nordfjord overbrengt is het helemaal licht en schijnt te zon met een rode gloed op de bergen. De tocht gaat verder en telkens is het een afwisseling van schaduw van de bergen en fel zonlicht. Naarmate we dichter bij de kust komen wordt het warmer en neemt de hoeveelheid sneeuw af. In Sogndal was het nog min 11, aan de kust is het ‘slechts’ min 5. Onderweg passeren we een brandend heideveld waar ze gecontroleerd heide aan het branden zijn voor regeneratie van de heide.
Gecontroleerd heide branden aan de Noorse kust.
Eenmaal bij de kust rijden we eerst over een weg langs de kliffen. De zee ziet er erg mooi en rustig uit en zit vol met kleine eilandjes waar hier en daar vogels op zitten. We rijden naar een punt met een vuurtorentje bij een paar leegstaande huizen. Het gebied heeft nogal te maken met leegloop en dat kun je op sommige plekken goed zien.


Na de klifweg rijden we naar Hoddevik. Een plaatsje in een vallei met een prachtig zandstrand. Na een flink stuk kronkelen en draaien passeren we het bordje met ‘Hoddevik’ en duiken we via een haarspeldweg de vallei in. Hoddevik ligt er rustig en stil bij en de zee is kalm. Eenmaal beneden komen aan bij onze verblijfplaats in een ‘hippie’ surfhuis. Echt een Scandinavisch huis maar helemaal wit met lichtblauwe kozijnen. Binnen zijn er allemaal slaapkamers een surfwinkel en een keuken met een ‘hanging out’ eetruimte. In de winkel liggen allemaal Hawaï kettinkjes en Oneil shirts en longboards. Na snel onze tassen te hebben gedumpt besluit een grote groep een duik te nemen in de zee, aangezien surfen door het kalme weer niet mogelijk is. Een paar minuten later sta ik dus in m’n zwembroek op het bevroren strand, het was een erg verfrissende ‘oudjaarsduik’. Daarna is het tijd voor avondeten, kampvuur met worstjes en spelen we binnen het moordspel van de lama’s. Tot laat zitten we op het bevroren strand onder de sterrenhemel.
Het 'surfhuis' dicht bij het strand.
Hoddevik Dag 2 – Ik heb de zon zien zakken …
De volgende ochtend kunnen we uitslapen en rond een uur of 11 zit iedereen aan het ontbijt. Daarna lopen we nog een keer naar het strand om afscheid te nemen. De beek die uitkomt op het strand is bevroren en daaronder zwemmen kleine platvisjes die zich telkens verstoppen in het zand.
Vervolgens is het tijd om afscheid te nemen van Hoddevik en zetten we koers in de richting van Måløy een plaats aan de monding van het Nordfjord. Hier doen we inkopen in de winkelhal en hebben we tijden even de benen te strekken. Hierna rijden we verder naar de meest westelijke vuurtoren van Noorwegen. Weer kronkelen we over wegen langs delen van het fjord en de zee. Uiteindelijk stoppen we op een punt met een indrukwekkende klifformatie met een vuurtoren op het puntje. De zon is ondertussen aan het ondergaan en op het topje van de berg achter de vuurtoren genieten we van de zonsondergang. Nadat we allemaal toch wel koud zijn geworden lopen we terug naar de bus. In het donker bezoeken we uiteindelijk nog het mooiste strand van Noorwegen, aldus de toeristengidsen. Een bounty wit strand dat ook weer in een vallei ligt. Uiteindelijk rijden we weer naar Sogndal en daalt de temperatuur met de kilometers die we rijden. Als we in Sogndal uit de bus stappen is het min 15, zo’n 10 graden verschil dus met de kuststreek!
'Vuurtorenhuis' op het puntje van de kliffen.
Op de kliffen bij de ondergaande zon.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Acitiviteiten Sogndal

Sinterklaas

Afgelopen zondag (05-12) was het dan zover Sinterklaas in Noorwegen! ’s Ochtends had ik een zakje snoep in m’n schoen, ganggenootje is die nacht druk bezig geweest;) Na deze ontdekking eerst een stuk hardgelopen lang het fjord. Die middag hadden een aantal van de Duitse klasgenoten voorbereidingen getroffen voor het sinterklaasfeest. Ik wist niet dat ze sinterklaas kenden in Duitsland maar ze noemen het Nicolaus en vieren het eigenlijk op 6 december. Ze hebben dan een avond met spelletjes en zetten alleen die avond de schoen, de grote cadeaus komen met kerst.
Toen ik binnenkwam was de tafel mooi gedekt met servetten en overal in de huiskamer branden kaarsjes. Eerst kregen we allemaal een appel gevuld met noten, honing en rozijnen. Daaroverheen kregen we vanillesaus, erg lekker! Daarna werd er glühwein opgewarmd en konden we aan de andere tafel gaan zitten waar een grote schaal zelfgebakken koekjes klaarstond, ja ze hadden er echt wat van gemaakt!
Vervolgens was het tijd voor spelletjes, kerstmuziek en dus glühwein! Het was een erg gezellige middag!
Het sinterklaasfeest was nog niet afgelopen. Toen ik thuiskwam hebben we samen met de Nederlanders sinterklaasliedjes gezongen en koekjes gebakken. Een gezellige dag dus;)!
Vieren Nicolaus in een Elvatunet (campus) keuken.
Lekker sinterklaaskoekjes maken;)
Stedje & kerstmarkt

Zaterdag (04-12) zijn we stedje ‘berg achter Elvatunet’ opgehiked. Het eerste stuk was erg glibberig maar hoger op de berg werd het pad minder ijzig en konden we beter doorlopen. Het zonnetje brak door en het bos zag er prachtig uit met de sneeuw op de takken! Eenmaal op de top bij het boek konden we onze namen terugvinden van afgelopen zomer. Dit was toen één van de eerste hikes die we deden toen nog in ons T-shirt, toch wel een gek idee. Na een stukje verder te lopen kwamen we bij het uitzichtspunt over het Sogndalsfjord. Daar hebben we in het zonnetje geluncht en zijn toen weer afgedaald naar Sogndal. Tijdens de afdaling kwamen we nog een vader met zoontje tegen. De vader had een bezem in z’n rugzak dus wij vroegen wat ze gingen doen. Het plan was om naar het bergmeer te gaan een deel schoon te vegen en daar te gaan schaatsen!
Eenmaal weer in Sogndal kwamen we een aantal andere internationals tegen die op weg waren naar een kerstmarkt in het kulturhuset (cultureel centrum Sogndal). Daar werden allemaal locale producten verkocht en kerstspullen. We keerden uiteindelijk dus terug met een echt kerstgevoel, en dat de dag voor sinterklaas;)!
Lunchen bovenop de Stedje berg.
Avondskiën

Dinsdagavond (07-12) zijn we gaan avondskiën! We wisten eerst niet zeker of we daar wel konden komen i.v.m. vervoer. Maar er blijkt een bus heen te rijden en voor dezelfde prijs rijdt er een taxi terug, niet verkeerd dus! Na de bus te hebben gepakt naar Haflso (plaatsje 40 min rijden vanaf Sogndal) kwamen we bij de poort van het skigebiedje. Er zijn op het moment twee pistes open waarvan een kleintje en één die aardig hoog is. Eerst spullen gehuurd en toen eerst op de kleine piste oefenen. Erg leuk om weer de ski’s te staan! Na ruim een uur daar te hebben geskied zijn we binnen koffie en thee gaan drinken met uitzicht op de grote piste. Van Ailsa (buurmeisje) mocht ik de skipas lenen om de andere piste te proberen. De eerste keer halverwege eruit gegaan en naar beneden geskied, dat ging goed. De tweede keer te optimistisch;) helemaal naar boven gegaan. Dat werd dus het eerste stuk lopen tot het punt waar ik weer bochten kon maken. Het was een erg geslaagde avond!
Op de ski's.
Uitzicht op piste vanuit 'skihut'

zondag 28 november 2010

Julebord

Kerstfeest Julebord
Life muziek op het kerstfeest, met echte Noorse nummers!
Vrijdag 19 November zijn we naar Julebord (let. vertaald kersttafel) geweest, een activiteit van de outdoorvereniging Lurkarlaget. Voor vertrek hadden mijn vrouwelijke ganggenoten het voor elkaar gekregen er een stuk chiquer bij te lopen dan ik voor elkaar had gekregen. Bij het inpakken voor vertrek in Nederland natuurlijk nooit gedacht bij een kerstdiner te belanden met een dresscode chique;) Dus bij het verzamelen bij Meieriet (studentenvereniging in Sogndal) zagen we al snel dat er wat verschil bestond tussen de kleding van de internationale en Noorse studenten. Veel Noren waren helemaal in pak en de meisjes in jurk. Maarja, dat maakt niet uit, zolang het maar gezellig is.

Noren aan het dansen.

Ook hadden we allemaal een plastic zak bij ons met de nodige biertjes, want dat moet je in Noorwegen zelf meenemen natuurlijk. Mooie combinatie een pak en een plastic tas met blikken bier;) We werden allemaal in bussen geladen om vervolgens te vertrekken naar een geheime locatie. Deze lag ergens tussen Sogndal en Hermansverk (plaatsje hier in de buurt). Daar was een pad naar de ingang omgeven met kaarsjes. Eenmaal binnen werden we in een benedenruimte ontvangen met glühwein en kregen we een halve speelkaart. De bedoeling hiervan was de je op zoek zou gaan naar de persoon met de andere helft van het kaartje. Dit zou dan je partner zijn voor die avond. Voordat ik er erg in had stond mijn ‘partner’ voor die avond al voor me. Vervolgens gingen we allemaal naar boven waar allemaal gedekte tafels klaarstonden. Hier was het de bedoeling dat je tegenover je partner ging zitten. Zo belandde ik dus tussen allemaal Noren, erg leuk! Op deze manier mensen mixen scheen typerend te zijn voor het platteland van Noorwegen. Links van mij zat een jongen uit Stavanger die nu in Sogndal werkte. Rechts van me zat een jongen die een Nederlandse moeder heeft en thuis nog altijd sinterklaas viert, erg grappig.

Gezellig eten tussen de Noren.
Na een introductie in het Noors konden we tafel voor tafel ons eten ophalen. De echt Noorse kerstmaaltijd bestond uit gekookte aardappels, hutspot met pastinaak, worsten van varkensvlees en lamsribben (deze laatste ben ik vergeten te pakken, maar ik schijn niet veel gemist te hebben). Verder waren er speeches en hebben we gezellig zitten kletsen. Ook vertaalde telkens iemand voor mij de Noorse teksten zodat ik toch alles mee kon krijgen. Tussendoor werd er ook telkens op het deuntje van ‘O denneboom’ een dranklied gezongen. Het kwam neer op glas omhoog, glas omlaag, glas rechtsom, glas linksom, glas omhoog, glas hoger, proost! Aan het eind nog een toetje dat bestond uit een soort rijstepap met jam. Daarna waren de meesten dronken genoeg om te gaan dansen;) Dit dansen was niet gewoon disco dansen maar een soort van stijldansen, het zag er superfeestelijk uit. Daarna gingen er op drie tijden bussen naar huis en wij zijn om 02:00 uur meegegaan met de bus terug naar Sogndal. Een erg geslaagde avond vol van Noorse tradities!

De Noorse kerstmaaltijd, ziet er lekker uit ofniet;)?
















Marc op bezoek

Tijdens de hike met het eerste stukje sneeuw.
Vrijdag 12 november was het dan zover, Marc (goede vriend van het voortgezet onderwijs) zou aankomen in Sogndal! Die vrijdagochtend heb ik nog gewoon lessen gevolgd en ’s middags heb ik Marc opgepikt bij het busstation in Sogndal.

Rondleiding
Na aankomst was het tijd voor een rondleiding. Eerst de campus (Elvatunet) en toen de school. Daarna zijn we een stuk gaan lopen in het dal waar Sogndal in ligt (Sogndalsdalen). Tijdens het stuk lopen begon het al te schemeren kregen we al aardige trek. Eenmaal terug op de campus nog even wat gedronken en daarna op naar het Chinahouse!


Nuken (kan er ook niks aan doen;)
Zaterdag na het ontbijt zijn we vertrokken voor een hike naar Nuken. Dit is een hoogvlakte (paleic surface) aan de oostkant van Sogndal. Het weer zat goed mee en we konden mooi ver kijken over het fjord. Tijdens de hike passeerden we een paar gehuchten en tussendoor telkens een mooi uitzicht op het Barsnesfjord. In Sogndal was de sneeuw van een aantal weken geleden alweer gesmolten en voor een witte pak moesten we hoger in de bergen zijn. Na het laatste gehuchtje liepen we in het eerste laagje sneeuw dat naarmate we verder liepen alleen maar dikker werd. Zeker het stuk door de sneeuw was erg mooi, met bevroren beekjes en een supermooi uitzicht op de bergen in de omgeving van Sogdal.
Alleen toen we terug moesten keren was het nog een heel eind en het begon al te schemeren. Gelukkig konden we voordat het donker werd uit het besneeuwde gebied komen maar het was nog een pittig stuk lopen!
’s Avonds hebben we nog gezellig wat gedronken bij de bovenburen op de campus. En we hadden een gelukje, we kregen de auto van Willem (medestudent) aangeboden voor zondag!



Marc in de sneeuw op Nuken.
Kaupanger
Zondag was het de dag van vertrek en konden we dus helaas niet te ver gaan rijden. Daarom kozen we ervoor alvast in de richting van het vliegveld te rijden en de staafkerk in Kaupanger te bezoeken. Bij de staafkerk is een koffiehuis en daar hebben we nog even wat gedronken en echte Scandinavische kaneelbollen gegeten voordat we naar het vliegveld reden. Dit koffiehuis zit in een oude boerenschuur en ziet er supergezellig uit met oude houten balken en een houtkacheltje. Eenmaal weer onderweg draaiden we de weg naar het vliegveld op en lag daar overal sneeuw. Een mooi tochtje dus door winterwonderland, gelukkig met goede winterbanden! Toen kwamen we aan bij het vliegveld en zat het bezoek er alweer op. Een erg gezellig weekend!


Kacheltje in het koffiehuis.

Marc aan het inchecken op het vliegveld.

Activiteiten Sogndal



Onze gedekte tafel op de campus.
De dagen in Songdal zijn echt kort aan het worden. Het wordt licht tussen 08:30 en 09:00uur. ’s Middags begint het al te schemeren tussen 15:00 en 16:00uur. Tijd dus om het gezellig te maken op de campus!


Thanksgiving
Afgelopen week (week 47) hebben we bijvoorbeeld samen thanksgiving gevierd georganiseerd door een USA klasgenoot. Iedereen had een gerecht gemaakt en we hadden gebraden kip (kalkoen konden we niet vinden;).

Fakkeltocht
Verder was er deze week een fakkeltocht in Sogndal om de versierde winkelstraat te openen. Dit zag er echt supermooi uit zo’n lange stoet mensen met al die fakkels in de donkere Novemberavond. We eindigden bij de kerstboom voor het gemeentehuis waar een kerstkoor stond te zingen. Na aftellen werden de lichtjes in de kerstboom aangedaan en was versierd Sogndal geopend!

Roos en Beth (huisgenoten) erg blij met hun fakkels;)
Uitgaan
Tot slot ben ik deze week nog naar de nieuwe film van Harry Potter (og dødstalismanene) geweest in de bioscoop in Sogndal. Goed om een beetje Noors te leren met de Noorse ondertiteling. Afgelopen vrijdag (28-11) was er karaoke bij de studentenvereniging (Meiriet). Samen met de internationale groep hebben we een aantal liedjes ten gehore gebracht;) Een erg gezellige avond tot in de kleine uurtjes!

dinsdag 2 november 2010

Flatbrehytta

Tour Flatbrehytta
In front of the hytta with very nice weather;)
Past weekend (30-31_'10) a nice tour up to the Flatbrhytta nearby Fjaerland. We hiked up the mountain of 1000m with a group of five people. It was a spectecular trip with 'climbing' and passing rivers!
We reached the hut after a three hour tour with nice views, rain, wind and snow. But we made a nice fire in the hut to warm up and to make our dinner.

Een spectaculaire hike dus waarbij de bergpaden waren veranderd in beekjes. Tijdens de hike passeerden we veel zones op de berg. Eerst nog met bomen, maar na een tijd hiken liepen we over kale rotsten en uiteindelijk in de sneeuw!
Eenmaal in de hut was het belangrijk zo snel mogelijk vuur aan te maken om weer warm te worden. Gelukkig lukte dit en lag er droog hout klaar onder het kacheltje. Net op het moment dat we het er met elkaar over hadden dat het niet meer mogelijk was om terug te keren omdat we dan niet voor het donker terug zouden zijn stapte er een Noor de berghut binnen. Vol verbazing keken we naar zijn rugzakje waar nooit een slaapzak in kon zitten. Hij vertelde ons dat hij aan het trainen was en weer naar beneden zou gaan in 45 minuten! Erg goed in vorm zeg maar;)


Melting snow for to make pasta
 Die avond moesten we sneeuw smelten om onze pasta maaltijd te kunnen maken. Na een heerlijke maaltijd, wijn en een irish coffee konden we voldaan naar bed. Achterin de hut waren slaapplekken voor maarliefst 18 mensen! Die nacht begon het flink te stormen en de wind gierde rond het hutje. Achter de hut op maar 300 meter afstand ligt een gletsjer (flatbreen) van de Jostedalsbreen. Gek idee als je in je bed ligt.
De volgende ochtend nog steeds storm en regen maar wel een lekker ontbijtje bij een warm kacheltje. Na de hut te hebben schoongemaakt en alles gepakt te hebben konden we weer op pad voor de tocht naar beneden. Weer een mooie tocht met een uitzicht beneden naar het fjaerlandsfjord. Ook weer wind en regen maarja het is en blijft Noorwegen;)

Info flatbrehytta

Sneeuw en examen

Sogndal in de vrieskou

Storehaugen met een witte deken

Afgelopen weekjes bestonden uit genieten van de sneeuw en leren voor ons examen. In het weekend voor het examen (23_24-10) lag Sogndal onder een prachtige witte deken. Tijdens de wandeling naar de supermarkt dus maar foto's maken en daarna weer aan de studie. Het examen ging over processen die samenhangen met de gletsjers en de Noorse vegetatie, wel erg interessant allemaal! Tijdens het examen waren er maarliefst drie surveillanten aanwezig! Het deed me erg denken aan het eindexamen op het voortgezet onderwijs. De toets duurde vier uur en we mochten eten, drinken en onder begeleiding een ommetje maken of naar de wc. Verder was er ook vooraf een ander gebouw voor ons geregeld omdat er bij het hoofdgebouw van de universiteit verbouwd wordt. Erg goed geregeld dus allemaal!

De leraar die we hebben voor glacier processes kijkt trouwens uit naar de volgende viking periode. Tijdens een presentatie door leerlingen over de warme periode waar de viking tijd in viel begon hij opeens over zijn dromen. Varen op een schip nieuw land ontdekken en een warmer Noorwegen met wijngaarden. Erg komisch, geen VOC mentaliteit dus maar de viking mentaliteit;)

Bezoek

Mike & Ellie op bezoek
Bezoek aan de Nigardsbreen (gletsjer)


















In week 41 (11 okt. - 17 okt.) was het dan zover, bezoek van mijn ouders in Noorwegen! Donderdag (07-10) kwamen zij aan met het vliegtuig in Sogndal. Vanaf het vliegveld werden Mike en Ellie opgepikt door de verhuurder van de auto en konden zo de camping (Kjornes) met de cabins (huisjes) bereiken aan de andere kant van het fjord.
Holsete
De eerste dag hebben we een prachtige wandeling gemaakt naar Holsete een berg bij Sogndal. We hadden heel veel geluk met het weer en konden dus prima hiken met mooie uitzichten!
Nigardsbreen
Dag twee zijn we op tijd vertrokken om de Nigardsbreen te bezoeken. Een (outlet) gletsjer van de ijskap Jostedalsbreen. Na een autotocht met mooie uitzichten kwamen we aan bij de parkeerplaats waarvanuit we de wandeling konden starten. Hier begon de tocht over gepolijste rostsen door het ijs, met hulp van touwen en trappetjes. De beloning was een prachtig zicht op de gletsjer met het blauwe ijs!
Solvorn
Zondag zijn we kalmpjes aan naar Solvorn gereden. Een pittoresk plaatsje in de buurt van Sogndal. Hier hebben we in een herfstzonnejte een mooie wandeling rond het plaatsje gemaakt. Overal waren de paddestoelen uit de grond gesprongen en dat maakte het tot een echte herfstwandeling!
Flam Railway
De laatste dag zijn we vanuit Flam (plaats aan de andere kant van het Songefjord) met de trein naar Myrdal gereden. Even de mogelijkheid de benen wat rust te geven na veel hiketochten. De Flam spoorbaan is een spoor door een vallei en klimt van 0 tot 800 meter hoogte. In een bergtunnen maakt het spoor zelfs een bocht van 180 graden om de hoogte te kunnen overbruggen. Het was een mooie toch met uitzichten op watervallen en bergen.


Mike op de veranda van het huisje op de Kjornescamping
Elke keer aan het eind van de dag konden we nog buiten eten in het zonnetje. We hadden het geluk dat de veranda van het huisje lang zon kreeg en het daar dus warm bleef tot een uur of zes. Dinsdag was het alweer voorbij en vlogen Mike en Ellie weer terug naar Nederland. Het waren vijf erg leuke dagen!


Annelies op bezoek

Annelies heerlijk in het zonnetje in Kaupanger
En Bjorn ook natuurlijk;)
Vrijdag 15 oktober aan het einde van de vrije week kwam Annelies op bezoek! Een goede vriendin van het voortgezet onderwijs. Na aankomst in Sogndal zijn we eerst uit eten gegaan bij de Chinees in Sogndal, erg lekker!
Kaupanger
De eerste dag (zaterdag) zijn we 's ochtends vertrokken met de bus naar Kaupanger voor een hike over de berg achter Kaupanger en langs het fjord. De dag startte met een prachtig zonnetje (zie foto's boven) en we begonnen met een bezoek aan de staafkerk van Kaupanger. Daarna zijn we gestart met de tocht voor een prachtig uitzicht op het Sognefjord en spectaculaire bergen! Na op de weg terug eerst achtervolgt te zijn door een kat 'tot aan de winkel' en boodschappen te hebben gedaan konden we de bus terug naar Sogndal nemen.
Holsete
Zondag zijn we op pad gegaan voor een hike op Holsete. Het was duidelijk zondag want bijna heel Sogndal was op die berg te vinden. Alle Noren van heel jong tot heel oud in de sportkleren omhoog de berg op. Een erg gezellig sfeertje in de zon! (zie foto beneden)
School
Maandagochtend waren we op tijd wakker en na het ontbijt besloten we samen naar de les te gaan. De les ging over het ontstaan van de fjorden, een passend onderwerp dus;)! Na de les was het alweer tijd om Annelies uit te zwaaien voor haar reis terug naar Nederland. Een erg geslaagd weekend!

Girlpower;)! Annlies onderweg omhoog naar Holsete

vrijdag 22 oktober 2010

Sneeuw update

En dan opeens ...
Besneeuwde berg achter de campus (Elvatunet)
Sneeuw!






 




Gisterenavond (21-10) begon het opeens te sneeuwen. Eerst natte sneeuw maar 's nachts komt de temperatuur niet meer boven nul dus tegen de avond bleeft het meeste al liggen! Toch verwachten we dat het vandaag wel weer zou smelten maar er viel juist de hele dag sneeuw bij. De bergtoppen rond Sogndal waren al eerder wit maar dat het nu al wit in Sogndal zou zijn! Een paar weken geleden werden er stokken langs de weg geplaatst om bij sneeuw toch de weg te kunnen vinden. Het leek nog ver weg voordat deze nodig zouden zijn, toch niet dus.
Voor komende week zijn de voorspellingen koud maar ook wel wat dooi. Toch leverde het vandaag al een aantal leuke plaatjes op! Meer volgt ...
  
Onze Elvatunet Sneeuwpop!


Vandaag tijdens onze excursie in rond Sogndal.


Is het nou Herfst of winter;)


woensdag 6 oktober 2010

Lekker buiten (på fjella)

Excursie Jostedalen

Gepolijste rotsen door het water van een gletsjerrivier.




Herfstkleuren zachte berk (Betula pubescens)











Vorige week nog meer mooie herfstkleuren tijdens onze excursie in Jostedalen. Dit is een gletsjerdal, of eigenlijk meerdere dalen, niet ver van Sogndal. 's Ochtends vertrokken we met de bus richting het dal en de gletsjers. Na een tijdje rijden zagen we de Nigardsbreen in de verte liggen met het bezoekerscentrum, hier waren ze bezig met de grote schoonmaak voor de winterstop. Veel toeristen activiteiten stoppen per één oktober omdat het seizoen dan echt afgelopen is en het kouder begint te worden. Iedereen begon dus massaal zijn toeristen spulletjes in te slaan en we kwamen met tassen vol weer naar buiten.
Na het bekijken van veel sporen die het ijs heeft achtergelaten in het dal reden we richting onze huisjes voor de overnachting. Een mooi campeerterrein met cabbins en huisjes en we hadden het geluk dat we in een huisje belanden. Maar eerst eten in het hotel waar een 'boeren' maaltijd (aldus onze docenten Stijn en Knut) op ons stond te wachten en inderdaad grote gehaktballen met nog meer vlees en aardappels's, erg lekker na een veldwerkdag. 's Nachts vroor het en we hadden hout om het kacheltje aan te maken en zie hieronder het resultaat:

Ons kacheltje 's avonds, erg gezellig;)




De volgende ochtend vroeg weer op en het veld in waar alles nog bevroren was. Langzaam kwam de zon boven de bergen uit en het landschap kleurde steeds mooier. Een prachtige omgeving om je veldwerk in te doen!



Nigardsbreen, en een steeds kleinere schaduw
 














Monday hiking

Iedere maandag organiseerde de outdoorvereniging (Lurgarlaget) een hike in de omgeving van Sogndal. Een geweldige kans om de omgeving goed te leren kennen en een praatje te maken met de Noren. Elke keer was er een bus geregeld en gingen we op pad. Ongeveer halverwege kregen we motivation cookies of chocola, zodat we er weer even tegenaan konden;) Het filmpje hierboven is gemaakt op de top van de Storhaugen. Dit was één van de laatste monday hikes, het begint nu namelijk te donker, nat en koud te worden om de hoge bergen 's avonds te beklimmen. Maar het was erg genieten toen het nog licht was 's avonds.

Uitzicht vanaf de Storehaugen op Sogndal

dinsdag 28 september 2010

Noorse Seizoenen

Skiën

Op de skies!














Afgelopen weekend ben ik even in de winter beland. De outdoorgroep had een weekend skiën georganiseerd en daar wilde ik eigelijk wel graag mee. Alleen moesten er de maandag na het weekend ook vier rapporten worden ingeleverd! Een andere klasgenoot zat ook met dit probleem en wilde wel één dag gaan skiën, wij dus samen op pad. Eerst een prachtige toch door de hoogvlakte van Nationaalpark Jotunheimen. Na een flinke klim met de auto reden we al snel tussen de eerste sneeuw! IJs op de weg en een zonnetje dat hoort bij een koude winterdag. Eenmaal bij de tolpoort van de weg naar het skiegebied zagen we mensen sneeuwkettingen om doen. We konden ons niet voorstellen dat dat al nodig was en we zijn dus doorgereden. Allee na een paar honderd meter kwamen we een helling tegen die compleet bedekt was met ijs. Zelfs voor de winterbanden was dit een beetje teveel van het goede en de sneeuwkettingen moesten om! Na nog een paar haarspeldbochten reden we door de sneeuwduinen en was de weg soms bijna niet meer te zien.


Uiteindelijk kwamen we aan bij de piste die volledig in de wolken was gehuld. Na het kopen van een skiepas en het huren van de skies konden we de piste op. Wel weer even wennen na drie jaar, maar wel weer erg leuk om te doen!

Op een 'onbewoond' eiland (Atloy)

Een heerlijk zonnetje bij aankomst op Atloy, dag twee was wat anders














Maandag ochtend (20-09) vertrokken we om 8:00uur naar Atloy aan de Noorse westkust. Hier zouden we vier dagen blijven voor een geologisch onderzoek. Een aantal klasgenoten waren bang dat we echt op een onbewoond eiland zouden belanden maar dat viel mee. Na een erg mooie bustocht en een veerboot waren we op het eiland. We reden verder tussen de bergen en deze kust is niet te vergelijken met die van Nederland. Overal steken grote bergen en rotspunten uit de zee en de echte open zee lag pas enkele kilometers verderop.


Rode eiland is Atloy, fjord daaronder is het Sognefjord (West Noorwegen)











De eerste dag dat we aankwamen leek het wel zomer, prachtig weer en lekker warm in het zonnetje. De eerste dag veldwerk hadden we wat minder geluk maar het viel opzich mee bij dag drie. Die ochtend kwam de regen horizontaal langs bij de ramen, storm en heel veel regen dus. Na een tocht waarbij de leraar (Matthias) zich maar moeilijk verstaanbaar kon maken kwamen we bovenop een berg aan de rand van het eiland. Het waaide hier zo hard dat je echt kon leunen in wind, echt even lekker uitgewaaid dus. De laatste dag stond een bezoek aan de krabfabriek op het programma. Hier konden we aan boord van een visserschip kijken, deed ons erg denken aan Deadliest Catch (discovery channel). Daarna konden we krabbenpoten kopen, schijnt echt een delicatesse te zijn. Ik heb toch maar vriendelijk bedankt, want voordat je die poten open had en iets kon eten ...;)

De jongen die de krab vasthoud loopt al vanaf zijn vierde rond in de fabriek van zijn ouders!

zondag 12 september 2010

'Kapotte' bus en Sterren

Maar eerst ...    Newspaper!

En dan sta je opeens in de krant ;)














Afgelopen maandag (06-09) begonnen we met de geologie les. Maar voordat ik een plekje heb gevonden in de klas komt een klasgenoot naar me toe en zegt: 'je staat er mooi op hoor;)'. Ik begrijp het nog niet helemaal maar als ik de krant opengeslagen zie liggen op tafel ligt snap ik waar het over gaat. Ik sta hier te kijken naar gras dat is ondergelopen doordat het vloed is geworden ;) Een dagelijks proces maar waar het om gaat is ons 'science project' onderzoek naar de gevolgen van de zeespiegelstijging in Noorwegen. Ik heb geprobeerd het Noorse artikel te begrijpen maar dat is zelfs met onze stoomcursus Noors vrij pittig!
Voor de geïnteresseerden

'Kapotte' bus
Onze buschauffeur en leraar (Torbjorn) zoeken de accu


















Het was de eerste dag nadat ik mijn vorige weblog update had gedaan (23-08) toen ik eigenlijk alweer een stuk kon schrijven. Na een hele dag te hebben gewandeld naar de gletsjer (Austerdalen) erg mooi allemaal gebeurde er iets dat alles van die dag overtrof. De weg heen was al een heel avontuur over een te smalle weg voor bus. Maar toen we terug wilden rijden en nog stil stonden hoorden we een vreemd geluid. Na een tijdje hadden we door dat de buschauffeur de bus probeerde te starten. De bus weigerde dus en na nog een paar pogingen besloot onze chauffeur met een belgisch gezin mee te rijden om hulp te halen. Opzich een goed idee maar het was wel meer dan een uur rijden naar de hoofdweg. Na ongeveer twee uur keerde de buschauffeur terug met een andere chauffer en een andere bus. Vervolgens starten ze de zoektocht naar de accu die eerst niet te vinden bleek. Vervolgens moest onze chauffer een knop omzetten zodat hij kon herstartten. Maar zonder ook maar één kabel te hebben aangesloten startte dus bus! Wat was het nu? .. In een bus zit een switch, een knopje die je om moet zetten om te voorkomen dat de accu leegloopt. Dit knopje had de buschauffeur net niet ver genoeg doorgedrukt waardoor de bus niet wilde startten. Mooi verhaal maar wel drie uur later thuis en we eindigden dus bij de chinees;)

Sterren
Onze slaapplek onder de sterrenhemel














Vorig weekend (4_5-08) hadden we een weekend met de outdoorvereniging (Lurkarlaget). We startten met een tocht bij het vliegveld van Sogndal. Daar werden we gemixt met internationale studenten en Noren. Vervolgens hing er ongeveer elke kilometer een opdracht in het kader van de teambuilding. Uiteindelijk kwamen we aan bij het kampterrein! Een supermooi terrein met oude boerderij en een geweldig uitzicht op het fjord! Hier kregen we eerst avondeten, hamburgers en worstjes. Dit is iets wat ze in Noorwegen trouwens veel eten, overal in de winkels liggen bakken vol met de broodjes voor de worstjes en voor de burgers, wel lekker! Daarna hadden we nog een aantal activiteiten zoals rennen om een paal en dan proberen recht terug te rennen. Uiteindelijk eindigden we rond het kampvuur en konden we genieten van de prachtige sterrenhemel. Na uiteindelijk los te zijn gekomen van het heerlijk warme voor de koude nacht in was het zoeken naar een slaapplek. Als snel vonden we een stuk zeil en hier rolden we onze matjes op uit. Vervolgens alle kleren aan die we bij ons hadden en de slaapzak in om verder te genieten van de sterren. Erg mooi en erg koud! De volgende ochtend werden we gewekt door de zon. En zoals op de foto te zien is hoeften we maar even te gaan zitten om te genieten van het uitzicht.

zondag 22 augustus 2010

Noren en gletsjers

Stoomcursus Noors
De twee weken introductie in Noorwegen zitten erop. De eerste week bestond uit een stoomcursus Noors. De lessen waren erg gezellig, dit kwam vooral doordat de docent (Eli) nogal verstrooid was. Eén van de laatste lessen was ze haar autosleutels verloren waardoor ze niet bij de presentaties kon komen omdat haar laptop nog in de auto lag. Voor ons erg grappig, voor haar vooral erg stressvol, al kon ze er zelf ook wel om lachen. De lessen waren erg leuk opgebouwd. Eerst een stukje theorie en vervolgens meteen oefenen. Natuurlijk begonnen we met ik heet (Eg heiter Bjorn), ik kom uit (Eg bur i Nederland) etc. Daarna gooide Eli een sokkenprop de klas in en moesten we de sokken naar iemand gooien en in het Noors een vraag stellen, bijv. waar kom je vandaan (Kvar er du fra?) en dan een antwoord. Woensdag hadden een we een internationaal diner, alle groepen moesten daarvoor boodschappen doen en vervolgens gingen we samen op school koken. Het eten moest in het Noors gepresenteerd worden. Ik vond het vooral erg leuk om het eten van de Zambiaanse groep te proberen, ze vertelden dat de smaak van het eten beter naar voren komt als je met je handen eet, goed om te weten;)


Samen koken voor het internationale diner
















Gletsjers

Nigardsbreen (Jostedalsbreen)
Voor zaterdag 14 augustus hadden we gereserveerd voor een gletsjertocht op de Nigardsbreen. Dus zaterdagochtend vroeg vertrokken we met de bus in de richting van deze gletsjer. Een prachtige tocht door allemaal kleine dorpjes waar op een aantal plekken door de buschauffeur gestopt moest worden om de post af te geven. In het bezoekerscentrum aan de voet van de gletsjer ontmoeten we de gids (Torsten) en gingen op pad naar de Nigardsbreen. Aan de rand van het ijs moesten we onder onze schoenen ijzers aan met punten, klimharnas aan en een touw tussen ons in, toen kon de tocht beginnen. Eerst zijn we een stuk omhoog geklommen waarbij het uitzicht steeds mooier werd! Vervolgens begon het echte ijsklimmen waar we ons voor hadden opgegeven. De eerste klim was lastig, te lastig eigenlijk, het ijs was te hard om goed op te klimmen. De tweede klim was een stuk beter, op die ijsberg zijn we allemaal omhooggeklommen, was erg leuk om te doen!

Daarbovenaan zit ik ;)
















Smorstabbreen (Jotunheimen)

Vervolgens zijn we ook met een schoolexcursie een gletsjer op geweest afgelopen donderdag en vrijdag (19&20 augustus). Dit was een gletsjer in een ander nationaalpark dat grotendeels boven de boomgrens ligt. Hier hebben we twee dagen de gletsjer beklommen en hebben ook op de ijsvlakte bovenop de gletsjer gelopen, erg gaaf allemaal. 's Avonds sliepen we in een groepsaccomodatie onderaan de gletsjer waar we die avond ook nog een les kregen met overal kaarsjes aan, erg gezellig! Verder zijn we na het gletsjerbezoek nog een grot in geweest waar je je bij een aantal gaten echt in een bepaalde vorm moest vouwen om erdoor te passen. Deze grotten zijn allemaal uitgesleten door beekjes die daar gestroomd hebben maar nu een andere weg hebben gevonden.
Uitzicht vanaf de Smorstabbreen
















Meieriet: melkproducten
Meieriet is de naam van de studentenvereniging in Sogndal en dat betekend dus melkproducten, de reden van deze naam moet ik nog achter komen. Naast school kunnen we meedoen aan allerlei activiteiten met deze vereniging. Afgelopen zaterdag (21 augustus) hadden we een beachvolleybaltoernooi met een bbq op een strandje bij het fjord. Verder zijn er veel concerten en het indrinken (forspiel in het Noors;)) gebeurt op een erg enthausiaste manier. Verder is er een outdoorgroep waar je mee kan kanoën en later in de winter kan je deelnemen aan skitochten. Vanuit deze vereniging zijn er buddies die ons helpen als we vragen hebben, bijvoorbeeld om dingen te vertalen of om deel te kunnen nemen aan activiteiten. Bjorn Ola is een van de buddies, een soort grote vriendelijke reus of noor. Hij is altijd overal bij en zorgt ervoor dat we het allemaal naar onze zin hebben. Kortom: actieve eerste weekjes in Noorwegen!
Ons volleybalteam